Wie is Niek van den Broek

Niek van den Broek

Mijn naam is Niek van den Broek, ik ben 20 jaar en kom uit Middelbeers. Dit jaar begin ik aan mijn achtste jaar in de wegracerij. Met succes, want dit seizoen rijd ik voor de tweede keer mee in de Yamaha R3 Cup. Na het behalen van het Nederlands kampioenschap in de Yamaha 125-klasse in 2017 ga ik dit seizoen de grotere Europese circuits op waaronder Assen, Hockenheim en Oschersleben. Ondersteuning voor deze kostbare ‘hobby’ is meer dan welkom. Mede daarom is de Stichting Bakkers Race-support opgericht. Naast begeleiding rondom de races zal deze stichting zich ook gaan inzetten voor onder meer de sponsorwerving.

kampioen niek van den broek
beginjaren niek van den broek

De beginjaren

In 2011 ben ik begonnen. Mijn ooms en vader hadden een Honda NSF100 gekocht waarmee ik dat seizoen bij de Belgische organisatie 2 Race zou gaan rijden. We hebben dat jaar veel kunnen rijden en wel wat progressie kunnen boeken. In 2011 ging het nog niet echt om uitslagen, maar meer om feeling te krijgen met de motor. In 2012 besloten we weer om een jaar bij 2 Race te gaan rijden. Toen maakte ik wederom progressie en kon ik eindelijk een beetje strijd leveren tegen andere coureurs. In 2013 besloten we over te stappen naar de welbekende Molenaar NSF100 Cup. Uit deze klasse zijn vele talenten gekomen doordat alle motoren in die klasse standaard zijn. Het leek ons leuk om hier te gaan rijden en zo veel ervaring op te doen. Ik kon destijds goed meekomen in de cup en reed zo rond de Top 10. In dat jaar heb ik veel geleerd en ook veel ervaring op kunnen doen met het strijden tegen andere coureurs.

In 2014 besloten we de stijgende lijn van 2013 door te zetten in de Molenaar NSF100 Cup. Bij de eerste officiële wedstrijd van het seizoen wist ik meteen het podium te pakken wat al boven verwachting was. Ik kon dat jaar goed meekomen met de Top 7 waardoor er mooie gevechten plaatsvonden en ik nog meer leerde. Uiteindelijk bleef het dat seizoen maar bij één podium, maar dat was voor ons al goed genoeg.

Even voorstellen

Bart van den Broek: Teammanager

Bart is 51 jaar en komt ook uit Middelbeers. Als vader van Niek staat hij zijn zoon altijd bij met raad en daad. Voor en na de trainingen en races neemt hij met plezier de rol van gastvrije gastheer op zich, ondertussen ontglipt hem niet of alles in en rondom het team op rolletjes verloopt. Tijdens met name de races is Bart te vinden in de pits of ergens langs het circuit, intensief de verrichtingen van Niek volgend. Als u een keer tijdens de race langs wilt komen dan zal Bart u altijd verwelkomen met een kop koffie!
kampioen niek van den broek

Ad Bakkers: Monteur

Ad is 50 jaar en woont in Middelbeers. Ad is bij wijze van spreken geboren tussen de motoren. Beroepsmatig heeft hij een jarenlange ervaring in het monteurs vak. Of het nu gaat om auto’s, motoren of wat dan ook. Zit er ergens een motortje op of in dan houdt hij pas op met sleutelen tot er weer geluid uit komt. Ad weet daardoor als geen ander hoe belangrijk het is om je spullen netjes en goed op orde te hebben. Daarbij kan hij, ondermeer op basis van de ervaringen van Niek, als geen ander de motor afstellen op bijvoorbeeld het circuit of andere omstandigheden.
kampioen niek van den broek

Gert Bakkers: Algemene ondersteuning.

Gert is 44 jaar, Middelbeers. Gert is altijd druk in de weer met van alles en nog wat. Zorgdragen voor vervoer, de opbouw van de paddock, representatie van het team en, niet onbelangrijk de inkoop van de materialen en onderdelen. Ook ziet Gert toe op orde en netheid in en rondom de paddock. Een onmisbare duizendpoot dus. Onmisbaar ook voor coureur Niek want door zijn eigen, ruime ervaring in de racerij kan hij Niek tussen de trainingen en races voorzien van nuttige aanwijzingen.
kampioen niek van den broek

Yamaha R-125 Cup

niek van den broek yamaha cup
In 2015 hebben we de overstap gemaakt naar de Yamaha R-125 Cup. Deze klasse is ook een standaard klasse, dus de beste rijder rijdt vooraan. Deze klasse staat bekend om de grote kopgroep en de mooie gevechten. Een mooie uitdaging voor ons. Dat jaar begon ik de eerste wedstrijd al als beste ‘rookie’. Halverwege het seizoen pakte ik een podium in Blokzijl en vanaf toen kon ik meerijden met de kopgroep. Doordat ik helaas weinig ervaring had in die klasse, vond ik de limiet nogal vaak waardoor ik veel crashte. Dat jaar sloot ik als beste rookie af en als zevende in de eindstand.

In 2016 hadden we plannen om voor het kampioenschap mee te doen in de Yamaha R-125 Cup. Dit plan leek goed te werken en in de eerste tijdtraining van het jaar was ik meteen de snelste. Tijdens de tweede wedstrijd kon ik mijn eerste overwinning pakken en zo volgden er nog meer. Dat seizoen heb ik meerdere overwinningen en podia kunnen pakken. Helaas net niet genoeg om kampioen te worden. Ik eindigde dat seizoen als tweede in de eindstand.

2017 kampioen

In 2017 moest het dan gebeuren: ik wilde kampioen worden in de Yamaha R-125 Cup. Het hele jaar was ik sterk en won ik vele wedstrijden. Mijn concurrent was dat jaar ook snel waardoor het lastig was om een groot gat te slaan in het kampioenschap. Het weekend van de Gamma Racing Days wist ik vier van de vier wedstrijden te winnen waardoor ik een groot gat in het kampioenschap sloeg. In de een na laatste wedstrijd van het seizoen kon ik het kampioenschap binnenhalen. Ik mag mezelf kampioen Yamaha R-125 Cup 2017 noemen! Alsof dat nog niet genoeg is, wist ik negen van de twintig wedstrijden dat seizoen te winnen. Ook heb ik iedere wedstrijd op het podium gestaan, op één wedstrijd na. Toen we dachten al een perfect seizoen gehad te hebben, werd ik uitgenodigd voor het Sportgala 2017 in de categorie sporttalent. En als kers op de taart werd ik dat en mag ik mezelf Sporttalent 2017 noemen. Als dat geen goed begin is van 2018!

Omdat ik in het seizoen 2017 oppermachtig was in de Yamaha R-125 Cup, gaf Yamaha Nederland mij de kans om op 9 en 10 juni van dat jaar te trainen met de nieuwe Yamaha R3 motor. Die training was in Assen en hier maakte ik voor het eerst kennis met de R3. De training verliep boven verwachting en ook Yamaha Nederland zag dat. Ze gaven mij de kans om eind 2017 met een wildcard te rijden in Hockenheim. Het team en ik besloten daarin mee te gaan. Eind september reden we naar Hockenheim om daar een wedstrijd in de Yamaha R3 Cup mee te doen. Vanaf de eerste training ging het goed. In de kwalificatie stond ik net buiten de Top 10 op de startgrid. In de eerste race kon ik met het groepje meekomen dat net achter de kopgroep zat. In de tweede race van het weekend kon ik met de kopgroep meekomen met als hoogtepunt een derde plaats! Met een wildcard op het podium staan was voor mij echt geweldig!

Het team en ik hebben besloten om in 2018 uit te komen in de Yamaha R3 Cup. Natuurlijk kan dit niet zonder sponsoren; wilt u mij helpen mijn droom waar te maken?

2018

Yamaha Nederland stelde mij voor 2018 een Yamaha R3 ter beschikking om deel te nemen in de gelijknamige klasse. Een stap hoger op een motor met meer vermogen. Op nieuwe en grotere circuits bovendien: Oscherleben, Hockenheim en Zolder bijvoorbeeld.

Het afgelopen seizoen was dus vooral een jaar dat in het teken stond van leren en ervaring opdoen. Ook werden we tijdens sommige raceweekenden geconfronteerd met een aantal gevallen van overmacht. Zo kwamen we er tijdens de 1e wedstrijd achter dat we onderdelen van de motor mistte waardoor ik minder vermogen had dan de rest van het veld. Ik wist in de eerste wedstrijd toch nog twee keer 5e te worden. Tijdens de tweede wedstrijd beloofde de organisatie ons de resterende onderdelen te leveren. Dit gebeurde niet, en dus ook de tweede wedstrijd had ik minder vermogen dan de andere coureurs. Toch wist ik sterk te rijden en kon weer rond de top 5 rijden. De derde wedstrijd werden eindelijk de resterende onderdelen geleverd. En met succes, ik wist meteen een podium te pakken en kon laten zien met de kopgroep mee te kunnen vechten. Helaas liep niet alles zo soepel. Het motorblok liep stuk bij de 5e wedstrijd van het seizoen. Ook de 6e wedstrijd van het seizoen liep het motorblok wederom stuk. De 7e wedstijd, nadat alles gerepareerd was pakte ik weer een podium. Tijdens de 8e wedstrijd van het seizoen liep alles zo goed en wist zelfs de wedstrijd te winnen!

Ik heb mezelf toch kunnen laten zien ondanks alle tegenslagen en heb vooral veel geleerd en ervaring opgedaan. Dat geldt niet alleen voor mezelf maar ook voor het team.

Wat brengt 2019?

Na vorig jaar uitgeroepen te worden als ‘sporttalent 2017 gemeente Oirschot ‘ ben ik dit jaar genomineerd als ‘Sportman van het jaar 2018 van de gemeente Oirschot’. Een goed begin van 2019.

Na het leerzame afgelopen jaar met wedstrijden met uitstekende resultaten hebben we besloten in 2019 wederom in de Yamaha R3 cup te gaan rijden. Dit jaar ben ik erop gebrand de stijgende lijn door te zetten en ook ga ik proberen meerdere wedstrijden te winnen en zelfs voor het kampioenschap te gaan.

Volg ons op social media!

Contact

Stichting Bakkers Race-support
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK-nummer: 71046895

Copyright © Niek van den Broek Racing | Website gerealiseerd door: Van Laarhoven Websites